Olej kokosowy – wartościowy i zdrowy tłuszcz roślinny

Olej kokosowy jest jednym z najbardziej popularnych tłuszczy dostępnych na rynku. W ostatnich latach zyskał sporą sławę, dzięki swoim cennym właściwościom. Pozyskuje się go bezpośrednio z miąższu kokosa. Olej kokosowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Posiada przyjemną konsystencję oraz piękny aromat orzecha kokosowego.

Olej kokosowy nierafinowany

Przymierzając się do zakupu oleju kokosowego warto dowiedzieć się jakie są jego rodzaje. Dostępne są oleje rafinowane i nierafinowane.  Olej rafinowany, to taki, który powstaje na skutek podgrzania do bardzo wysokiej temperatury. Niestety skutkiem tego jest pozbycie się większości wartościowych składników oraz zapachu.

Olej kokosowy nierafinowany jest uważany, za jeden z najzdrowszych tłuszczy dla człowieka. Nierafinowany, oznacza, iż tłoczony jest na zimno, lecz za pomocną sedymentacji czy filtracji. Ten rodzaj oleju posiada charakterystyczny dla kokosa smak i zapach. Posiada biały kolor i tak zwane “słoje”. Przechowywany w zimnym i ciemnym miejscu posiada stałą konsystencje, natomiast zamienia się w ciecz po ogrzaniu do około 26 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy – bogactwo cennych minerałów i tłuszczy

Olej kokosowy nierafinowany jest niezwykle bogaty w różne składniki mineralne. W jego składzie znajdziemy wapń, cynk, żelazo, a także witaminy K oraz E. Jednak jego najważniejszą zaletą jest bogactwo w kwasy tłuszczowe nienasycone (linolowy omega-6 oraz oleinowy Omega-9). Ponadto warto wiedzieć, że kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju kokosowego ma silne właściwości antygrzybiczne, antywirusowe praz antybakteryjne.

Olej kokosowy – do smażenia

Wybierając olej, na którym będziemy smażyć potrawę coraz częściej interesujemy się, który będzie najlepszy. W dobie większej świadomości dbania o własne zdrowie, coraz częściej sięgamy po nierafinowany olej kokosowy do smażenia. Do tego typu przygotowywania potraw najlepiej wybierać oleje, które które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, gdyż podczas smażenia temperatura rozdziela te tłuszcze, nie powodując wydzielania toksycznych dla nas związków. Nierafinowany olej kokosowy składa się w większości z tego typu kwasów. Ponad to posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Dodatkowym atutem oleju kokosowego jest to, że jego skład pozostaje stabilny nawet przy 200 stopniach Celsjusza.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy znajduje również swoje zastosowanie w kosmetyce. Charakteryzują go silne właściwości nawilżające. Może być on stosowany na każdej części ciała, również u dzieci i niemowląt. Dzisiaj, jest składnikiem wielu gotowych kosmetyków dostępnych na rynku. Możemy go stosować jako balsam do ciała lub odżywkę do włosów. Stanowi też idealną bazę do peelingów ciała.