Olej kokosowy nierafinowany

W dzisiejszych czasach półki sklepowe wręcz uginają się pod ciężarem kosmetyków. Wybór jest na prawdę ogromny, do każdej części ciała znaleźć można kilka dedykowanych jej produktów. Warto jednak wiedzieć, iż składy produktów drogeryjnych często pozostawiają wiele do życzenia. Niektóre składniki wykorzystywane w ich produkcji mogą być wręcz szkodliwe dla naszego organizmu. Najlepszym sposobem na dbanie o własne zdrowie i urodę jest świadoma pielęgnacja, bazująca na naturalnych, certyfikowanych oraz  w pełni bezpiecznych kosmetykach. Jednym z nich jest na przykład olej kokosowy nieafinowany.

Skład oleju kokosowego

Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/olej-kokosowy-rafinowany-i-nierafinowany-ktory-wybrac–a-474.html) jest znacznie zdrowszy niż jego rafinowany brat. Decyduje o tym bogactwo składników, takich jak wapń, cynk, żelazo, witamina E i witamina K. Jest on pozyskiwany przy pomocy metod mechanicznych, jego postać jest stała, choć w temperaturze powyżej 26 stopni Celsjusza staje się płynny. Olej kokosowy nierafinowany posiada przyjemny, kokosowy zapach.

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kosmetyce oraz pielęgnacji

Olej kokosowy nierafinowany może być wykorzystywany na kilka sposobów. Z powodzeniem jest w stanie zastąpić krem do twarzy a także balsam do ciała. Posiada działanie nawilżające, dzięki czemu używając go można pozbyć się uczucia suchej, zmęczonej skóry. Świetnie sprawdzi się także jako produkt do włosów, zostawiony na kilka godzin wnikając w strukturę włosów nawilży je, nadając im piękny wygląd i niesamowity połysk. Należy pamiętać o tym, aby dokładnie po takiej kuracji zmyć go szamponem i spłukać.

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego nierafinowanego

Jak przystało na tak wielofunkcyjny produkt, olej kokosowy nierafinowany posiada zalety istotne dla zdrowia. Są to między innymi:

  • przyspieszenie gojenia się ran
  • wspomaga walkę z trądzikiem
  • nawilża
  • działa antybakteryjnie.

Kontrowersje

Jako środek popularny, olej ten doczekał się kontrowersji oraz mitów na swój temat. Naukowcy zarzucają mi, iż ze względu na zawartość dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych działa on szkodliwie dla zdrowia. Twierdzą oni, że używając go można nabawić się chorób naczyniowo – sercowych. Należy pamiętać, iż kwasy zawarte w oleju kokosowym nierafinowanym mają inną budowę niż te owiane złą sławą. Te oskarżane o powodowanie chorób posiadają budowę długołańcuchową, natomiast zawarte w polecanym przez nas produkcie mają formę średniołańcuchową.  Poza tym niekorzystny wpływ na zdrowie nie jest potwierdzony naukowo, dlatego zważywszy na korzyści, jakie niesie ze sobą stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego warto po niego sięgać.

 

 

 

Olej kokosowy – wartościowy i zdrowy tłuszcz roślinny

Olej kokosowy jest jednym z najbardziej popularnych tłuszczy dostępnych na rynku. W ostatnich latach zyskał sporą sławę, dzięki swoim cennym właściwościom. Pozyskuje się go bezpośrednio z miąższu kokosa. Olej kokosowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Posiada przyjemną konsystencję oraz piękny aromat orzecha kokosowego.

Olej kokosowy nierafinowany

Przymierzając się do zakupu oleju kokosowego warto dowiedzieć się jakie są jego rodzaje. Dostępne są oleje rafinowane i nierafinowane.  Olej rafinowany, to taki, który powstaje na skutek podgrzania do bardzo wysokiej temperatury. Niestety skutkiem tego jest pozbycie się większości wartościowych składników oraz zapachu.

Olej kokosowy nierafinowany jest uważany, za jeden z najzdrowszych tłuszczy dla człowieka. Nierafinowany, oznacza, iż tłoczony jest na zimno, lecz za pomocną sedymentacji czy filtracji. Ten rodzaj oleju posiada charakterystyczny dla kokosa smak i zapach. Posiada biały kolor i tak zwane “słoje”. Przechowywany w zimnym i ciemnym miejscu posiada stałą konsystencje, natomiast zamienia się w ciecz po ogrzaniu do około 26 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy – bogactwo cennych minerałów i tłuszczy

Olej kokosowy nierafinowany jest niezwykle bogaty w różne składniki mineralne. W jego składzie znajdziemy wapń, cynk, żelazo, a także witaminy K oraz E. Jednak jego najważniejszą zaletą jest bogactwo w kwasy tłuszczowe nienasycone (linolowy omega-6 oraz oleinowy Omega-9). Ponadto warto wiedzieć, że kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju kokosowego ma silne właściwości antygrzybiczne, antywirusowe praz antybakteryjne.

Olej kokosowy – do smażenia

Wybierając olej, na którym będziemy smażyć potrawę coraz częściej interesujemy się, który będzie najlepszy. W dobie większej świadomości dbania o własne zdrowie, coraz częściej sięgamy po nierafinowany olej kokosowy do smażenia. Do tego typu przygotowywania potraw najlepiej wybierać oleje, które które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, gdyż podczas smażenia temperatura rozdziela te tłuszcze, nie powodując wydzielania toksycznych dla nas związków. Nierafinowany olej kokosowy składa się w większości z tego typu kwasów. Ponad to posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Dodatkowym atutem oleju kokosowego jest to, że jego skład pozostaje stabilny nawet przy 200 stopniach Celsjusza.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy znajduje również swoje zastosowanie w kosmetyce. Charakteryzują go silne właściwości nawilżające. Może być on stosowany na każdej części ciała, również u dzieci i niemowląt. Dzisiaj, jest składnikiem wielu gotowych kosmetyków dostępnych na rynku. Możemy go stosować jako balsam do ciała lub odżywkę do włosów. Stanowi też idealną bazę do peelingów ciała.

 

 

Co warto wiedzieć o oleju kokosowym?

Nie ulega wątpliwości, że olej kokosowy nierafinowany ze sklepu internetowego bee.pl cieszy się dość sporą popularnością. Nie ma się temu co dziwić, bo jest wyjątkowo smaczny, a także zdrowy. Nie można odmówić mu również tego, iż nadaje się do wszechstronnego wykorzystania. Zanim jednak zdecydujemy o wprowadzeniu tego dobroczynnego oleju do swojej diety, należy poznać jego właściwości.

Co znajdziemy w oleju kokosowym?

Jeżeli zależy nam na tym, aby czerpać pełnię właściwości zdrowotnych wynikających ze spożywania oleju kokosowego, trzeba zadbać o jego odpowiedni wybór. Przede wszystkim należy wybrać olej, który jest nierafinowany. Znajdziemy w nim cenne dla naszego zdrowia pierwiastki, takie jak cynk, żelazo czy czy wapń. Nie da się ukryć, że każdy z nich jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Cynk wpływa pozytywnie na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Żelazo dba o układ krwionośny. Wapń wzmacnia zaś kości i zapobiega osteoporozie. Ponadto, w oleju kokosowym znajdują się spore ilości witamin. Mowa tu przede wszystkim o witaminach E oraz K. Olej ten posiada także piękny zapach i charakterystyczny kokosowy smak. Z tego też względu większość osób z przyjemnością z niego korzysta.

Jakie zastosowanie znalazł olej kokosowy?

Jak już wspomniano powyżej, nierafinowany olej kokosowy posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Idealnie nadaje się więc do wielu potraw. Przede wszystkim można na nim bez obaw smażyć. Idealnie nada się do smażenia naleśników oraz puszystych placków śniadaniowych. Na jego bazie można również przygotować pyszną polewę czekoladową, która będzie posiadała delikatnie kokosowy posmak. Nie ulega wątpliwości, że dzięki temu olejowi można cieszyć się również wyjątkowym smakiem kawy kuloodpornej. Wreszcie, olej kokosowy doskonale nada się do dań kuchni azjatyckiej. Warto docenić również cenne właściwości kosmetyczne oleju kokosowego. Nie sposób zaprzeczyć temu, iż olej z orzecha kokosowego wspaniale nawilża skórę. Z tego też względu dobrze byłoby wykorzystać go jak balsam. Z powodzeniem można wmasować w skórę lekko ogrzany olej kokosowy. Wiele osób z powodzeniem stosuje go również do oczyszczania twarzy z makijażu. Ponadto, stanowi on idealne rozwiązanie dla włosów, zwłaszcza tych o niskiej porowatości. Olejowanie włosów przy użyciu oleju kokosowego sprawi, że staną się one niezwykle miękkie oraz przyjemne w dotyku. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby olej kokosowy był stosowany regularnie. Tylko wówczas będzie można czerpać z jego właściwości zdrowotnych i kosmetycznych.